MESOLOGIE
Voor wie?
Mesologie is geschikt voor iedereen met klachten die ondanks (reguliere) behandeling niet verbeteren of overgaan en SOLK’s (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten).
Voorbeelden hiervan zijn:
-
Spijsvertering: maagklachten, darmklachten, opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, onregelmatige stoelgang, winderigheid, (vermoeden van) voedselintoleranties, diabetes, over- of ondergewicht etc.
-
Luchtwegen: hooikoorts, chronische bronchitis, allergieën, astma, hyperventilatie, benauwdheid, chronische hoest etc.
-
Huid: acné, eczeem, uitslag, jeuk, droge huid, psoriasis etc.
-
Voortplantingsorganen: menstruatieklachten, PMS, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, vaginale infecties etc.
-
Urinewegen: chronische blaasontstekingen, steeds terugkerende nierstenen etc.
-
Mentaal: burn-out, overspannenheid, depressiviteit, ADHD, concentratieproblemen, slapeloosheid, migraine, algehele malaise, chronische vermoeidheid etc.
-
Spieren en gewrichten: chronische spierpijn, fibromyalgie, stijve gewrichten, reuma, maar denk ook aan blessuregevoeligheid bij sporten, chronische lage rugpijn etc.
-
Vage klachten waarvoor je niet weet bij wie je moet zijn: postvirale (covid) klachten, haaruitval, snel brekende nagels, overmatig zweten etc.
Voor acute klachten en ernstige ziektes is de mesologie niet geschikt. Dit hoort bij de huisarts of het ziekenhuis. In het geval van ernstige ziekte kan de mesoloog, al dan niet in samenspraak met de specialist, helpen om binnen de mogelijkheden een optimale balans te bereiken.
Wat doet een mesoloog?
Mesologie bekijkt elk persoon individueel. Wat voor mij geschikt is, hoeft niet voor jou geschikt te zijn. Dit kan gaan om voeding, maar ook werk, hobby's, ontspanning. Jouw interne darmflora is ook persoonlijk. De reguliere kennis van anatomie en fysiologie wordt bij mesologie gecombineerd met kennis van vitaminen, mineralen, homeopathie, Ayurveda (Indiase traditionele geneeswijze), Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en fytotherapie (plantenkunde). Tevens wordt gezonde voeding ook gezien als een belangrijk onderdeel om je fit te voelen.
Het consult
Stap 1: Vooraf het consult ontvang je een intake formulier en voedingsdagboek dat we bespreken wanneer we elkaar zien.
Stap 2: Daarna doe ik een kort tong- en polsonderzoek vanuit de Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde. Ook palpeer (voel) ik aan de buik.
Stap 3: Vervolgens ga ik diverse acupunctuurpunten meten op de vingers en tenen middels een EFD- apparaat. De Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD) is een meting van elektrische weerstanden van de huid op die plaatsen die als acupunctuurpunten worden aangemerkt. Hierdoor krijgen we een indruk van de functie van de organen.
Stap 4: Door middel van al deze informatie wordt er gekeken wat er voor jou nodig is. Je ontvangt een advies van supplementen, en eventueel voedings- of leefstijladviezen.
Een consult duurt ongeveer 1,5 uur.
Gemiddeld zijn er 3 consulten nodig om het lichaam weer in balans te krijgen. Echter is dit
verschillend per individu. Sommige mensen komen voor een regelmatige 'APC (Algemene Periodieke Controle)' ter onderhoud van hun gezond. Het is tevens mogelijk dat er wordt doorverwezen naar een andere discipline zoals een osteopaat, psycholoog, etc.